Faces of Dörren: Saana Kallioinen

Saana Kallioinen rekisteröityi Ovenavaajaksi koska hän on aina ollut innokas tapaamaan uusia henkilöitä mutta hän halusi myös auttaa muita tavalla jota hän olisi itse tarvinnut kun muutti Suomeen kaksitoista vuotta sitten. Tänään hänellä on hyvä jalansija Suomen työmarkkinoilla ja haluaa jakaa paikallista näkökulmaa ja vinkkejä muiden alansa ammattilaisten kanssa.

Saana on Australiasta kotoisin mutta hänellä on myös juuria Suomessa ja on siksi vieraillut täällä muutaman kerran lapsuutensa aikana. Vuonna 2009 reppureissu toi hänet takaisin Helsinkiin vierailuun joka piteni huomattavasti alkuperäisestä suunnitelmasta. Hän löysi ensimmäisen työn englanninkielisenä lastenhoitajana ja aloitti pian myös opinnot Helsingin yliopistossa.

Suomen työelämään kotoutuminen oli kuitenkin ajoittain haastavaa ja Saanalla oli muutamia huonoja kokemuksia prosessin aikana. Hänelle, paikallinen näkemys olisi ollut arvokasta.

On niin monta niitä asioita joita sinun tulisi tietää mutta joista sinulla ei ole tietoa jos et ole syntynyt täällä. Olisin arvostanut mentoria kovasti kun muutin tänne 2009. Etsin ahkerasti tietoa netistä mutta en löytänyt mitään tällaista silloin. Nyt haluan osallistua ja auttaa toisia minun kokemuksieni pohjalta.

Tänään Saana on markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen sekä yrittäjä jolla on monta rautaa tulessa. Yrityksessään hän tarjoaa laajasti markkinoinnin, viestinnän, kääntämisen ja konsultoinnin palveluja. Samalla hän on myös osa-aika töissä Finnish-British Society:ssä (Finnbrit) ja mukana useammassa vapaaehtoistyön projektissa. Useammassa näistä projekteista autetaan Suomessa asuvia kansainvälisiä työnhakijoita. 

Saana on tähän mennessä ehtinyt pitää jo neljä Dörren tapaamista. Kaikki nämä tapahtuivat virtuaalisesti, mikä teki osallistumisesta helppoa myös töiden ohella. Tapaamisissa hän ja hänen kanssa yhdistetyt kansainväliset ammattilaiset ovat tutustuneet toisiinsa mutta keskustelun pääaiheena on ollut kansainvälisen ammattilaisen kiinnostuksen kohteet ja tarpeet - mitä hän on jo kokeillut ja mitä hän ei vielä ole kokeillut. 

Minusta on todella kiinnostavaa kuulla henkilökohtaiset kokemukset henkilöiltä joilla on erilaisia kulttuurisia ja ammatillisia taustoja. Miksi he ovat muuttaneet tänne, mikä saa heidät innostumaan ja mitä he etsivät. Tiedän miten vaikeaa on jos suomi ei ole äidinkielesi. Jos minä tunnen jonkun jota voisi hyödyntää tuntea toista henkilöä minä esittelen heidät toisilleen.

Saanan mielestä Ovenavaajan on hyvä olla avoin ja ajatella erilaisia vinkkejä ja näkemyksiä joita voisi ehdottaa kansainväliselle ammattilaiselle ja jotka voisivat auttaa häntä eteenpäin. Sen ei välttämättä tarvitse olla iso määrä uusia kontakteja. Saanan Dörren tapaamisissa hän on yrittänyt kannustaa henkilöitä kokeilemaan jotain uutta heidän turvallisuusalueen ulkopuolelle sekä antaa ideoita siitä mitä he voisivat kokeilla Suomessa. 

Kaikki minun Dörren tapaamiset ovat olleet todella positiivisia ja olen myös pystynyt tarjoamaan jonkinlaisia oikeita mahdollisuuksia. Jos sinulla ei ole aikaa pitkäaikaiseen mentorointiin Dörren tapaaminen on lyhyt ja tehokas. Tunnin aikana ehdit keskustella aika moni asia yksityiskohtaisesti ja sinulla on aina mahdollisuus jatkaa jos haluat. Tämä on hyvä vaihtoehto pitkäaikaiseen ohjelmaan.