Sofia Achamelle ja Liselott Sundbäckille Dörren tapaaminen oli uuden ystävyyden alku. Heidän samankaltaiset taustat ja yhteiset kiinnostuksen kohteet ovat tehneet heistä läheisiä ja he ovat pystyneet mentoroimaan toisiaan eri tavoilla.
Sofia ja Liselott yhdistettiin pian Dörren palvelun julkaisun jälkeen heitä yhdistävän sosiaalialan kokemuksen perusteella. Rekisteröityessään Dörreniin Sofialla oli kaksi erillistä maisterintutkintoa - yksi juridiikan alalla fokuksena kansainväliset ihmisoikeudet ja yksi yhteiskunnallisen tutkimuksen puolelta. Hän on opiskellut sekä Suomessa että Etiopiassa mutta koska työn tai harjoittelupaikan löytäminen Suomessa oli haasteellinen hän suoritti molemmat harjoittelunsa Alankomaissa. Kun hän tuli takaisin tarve laajentaa paikallista verkostoa ja ymmärrystä paikallisesta työkulttuurista sai hänet rekisteröitymään Dörreniin.
“Dörren antoi minulle henkilön jolta voin kysyä ja joka tarjoaa minulle henkistä tukea. Joku joka on puolellani ja kannustaa minua kun etsin töitä. Tämä antaa minulle lisää energiaa. On ollut arvokasta kun Liselott on voinut suositella minua ottamaan yhteyttä eri ihmisiin ja antanut minulle ideoita joita en ole vielä itse nähnyt. Olemme samanaikaisesti käyneet läpi molempien urapolkua ja voineet täydentää toinen toisiaan, mikä on ollut aika kiinnostavaa," sanoo Sofia.
Liselott rekisteröityi Dörreniin työnantajansa innoittama koska oli silloin Folkhälsanissa töissä. Folkhälsan on yksi organisaatioista jotka ovat mukana Dörrenissa kannustamalla työntekijöitä kokeilemaan Dörren tapaamista työaikana. Tällä hetkellä Liselott tekee tohtoritutkintoaan Åbo Akademissa mutta hän on pitkään tehnyt työtä maahanmuuton ja kotouttamisen parissa ja tietää miten haasteellista on kasvattaa verkostoa ja saada kontakteja kun muuttaa Suomeen.
“Tapaamiset Sofian kanssa ovat alusta asti olleet molemminpuolisesti antoisia. Meillä on monta yhteistä kiinnostuksen aiheita. Sofia on, esimerkiksi, aktiivinen Think Africa organisaatiossa ja tekee työtä yhteiskunnan inklusiivisuuden ja tasavertaisuuden puolesta. Meidän opiskelutaustat ovat myös samankaltaisia ja meistä tuli nopeasti ystäviä,” sanoo Liselott.
Sofia ja Liselott ovat tavanneet useita kertoja ensimmäisen Dörren tapaamisen jälkeen maaliskuussa 2020 ja tämä jatkuva yhteydenpito on ollut arvokas heille molemmille. He tapaavat kuten ystävät yleensä samalla kun molemmat myös jatkuvasti tukevat toista hänen urallaan.
Uusi harjoittelupaikka ja tukea tutkintoon - suoria hyötyjä molemmille
Liselotin apu ja kannustus on auttanut Sofiaa saamaan nykyisen harjoittelupaikkansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän toimii tutkimusassistenttina TE-toimiston tukemassa työkokeilussa tutkimuksen parissa joka keskittyy COVID-19 pandemian vaikutuksiin maahanmuuttajiin.
“En ollut kuullut yhdenvertaisuusyksiköstä ennen kuin Liselott kertoi minulle siitä. Hän auttoi minua työhakemuksen kanssa ja kun en saanut avointa työpaikkaa hän kannusti minua puhumaan yhteyshenkilön kanssa koska heillä oli jo minun CV ja teksti naisten oikeuksista jonka lähetin sisään hakemuksen parissa. Minut ohjeistettiin sitten eteenpäin ja sain sitä kautta nykyisen harjoittelupaikan.” sanoo Sofia ja jatkaa: “Työttömänä joudut lähettämään sähköpostia moneen paikkaan ilman että saat yhteydenottoja joten Liselotin suositus olemaan yhteydessä eri henkilöihin ja hänen apu työhakemuksien kanssa on ollut arvokasta.”
Toisaalta Sofia on voinut, laajalla kokemuksensa pohjalta, auttaa Liselottia kehittämään tutkimuskysymyksensä ja hän on myös yksi henkilöistä Liselotin tohtoritutkimuksen referenssiryhmässä. Liselotin tutkimus käsittää tapaamisia viranomaisten ja nuorten pakolaistaustaisten maahanmuuttajien välillä erityisesti luomattusperspektiviistiä.
“Kun tapaamme puhumme usein myös maahanmuuttajien rakenteellisista haasteista ja jokapäiväisestä syrjäytymisestä Suomessa. Mietin usein että minä ja Sofia olemme todella samanlaisia monella tavalla mutta rakenteellisten haasteiden takia, kuten rasismi ja pelko rekrytoida henkilö jolla ei ole täydellinen suomenkieli, hänellä ei ole samat lähtökohdat kuin minulla. Tämä on todella epäoikeudenmukaista,” sanoo Liselott.
Liselott lisää että Ovenavaajana on tärkeää muistaa että Dörren tapaamisessa ei ole kyse vain siitä että auttaisi toista henkilöä, päinvastoin, kansainvälisellä ammattilaisella on yhtä paljon annettavaa.
“Olen uraihminen joten minusta kyse ei ole vain työpaikan saaminen. Minusta on todella tärkeää tehdä alani työtä. Minun elämäni saa tarkoitus ja suunta kun voin kontribuoida nykyiseen työhöni," sanoo Sofia.